woensdag 3 september 2014

Windman


Lang voor de kosmos geschapen werd, waren er de Tijdlozen. Zij waren niet geboren en gingen ook niet dood. Waarvoor zij er waren, wisten ze. Om te creëren. Dat was hen niet opgedragen, zij waren immers de eersten in het niets.

Zij worden de Tijdlozen genoemd, omdat ze niet in het verleden, heden of de toekomst leefden. Zij waren de scheppers, niets meer. Zij waren de machine, de motor, niets meer. Zij waren de macht, de kracht, het leven, niets meer. Zij leefden niet, zij maakten het leven. Daarom bestonden zij noch in het heden, noch in het verleden, noch in de toekomst.

De Oudste van de Tijdlozen - men spreekt van de Oudste, de Gemiddelde en de Jongste om de volgorde waarin zij de kosmos creëerden, geen van hen bezat een leeftijd - schiep de planeten, dood en saai in het begin des tijds. En tevreden keken zij naar hen gedurende miljarden jaren.

Toen schiep de Gemiddelde de sterren, om kleur en licht aan het universum te geven. En zij keken blij naar hen gedurende miljarden jaren.

Toen schiep de Jongste de winden, om het stof en het zand dat de planeten bedekte weg te blazen. Gedurende miljarden jaren waaiden zand en stof, tot de enorme orkanen stopten met blazen en de Drie neerkeken op hun nu schoongeveegde kosmos, blij en tevreden, voor duizenden jaren…

Toen besloten zij om de wind (die ondertussen nog slechts zwakjes blies) een leven te geven. Gehoorzaam kwam de wind, toen zij hem riepen. Zij zeiden: “Wij danken u voor uw hulp bij het schoonvegen van de kosmos. Uw kracht heeft ons goed geholpen! Sta ons toe u uw eigen leven te geven.” En de Drie drongen in de wind. Zij creëerden een lichaam voor hem: het was wit, en had grote ogen en oren. Een scherpe blik bekroonde zijn gelaat, evenals de stekelige pieken die als een diadeem op zijn hoofd stonden. Grijzige haren vielen elegant neer op zijn schouders. Ze straalden een soort licht uit. Dit was de eerste Windman.

Schimmig, met de Drie, de Tijdlozen, in zich begaf hij zich naar de dichtstbijzijnde planeet, die toen nog geen naam gekregen had, in die eerste zwarte millennia van het heelal… De planeet waar de Windman woonde was heuvelachtig, rotsachtig en zanderig. Er was één grote oceaan, en één groot continent…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten