grondige studie gemaakt van Rousseau de hele dag lang - a.h.v. een schitterende ARTE-documentaire, nu bijna vijf jaar geleden gemaakt, n.a.v. diens 300j. verjaardag absoluut aanbevolen ! (en ik wil graag onthouden, op deze bladzijden, waar ooit zijn graf lag - op het kleine Populiereneilandje bij Ermenonville... - wie weet dat w'er ooit stoppen op weg naar Parijs, een keer... -- als thuisonderwijzer en thuisonderwezene zijn we hem dat wel verschuldigd!)
tweede poging vandaag om via muziek en via (Nederlandse) literatuur te proberen om dichter bij het gevoél van de 18de eeuw te komen - heel indrukwekkend hoe dat telkens weer wonderwel lukt !
Joris Luyendijk leren kennen, vanmorgen samen "Het Zijn Net Mensen" diagonaal doorgelezen - zoonlief mag in de details duiken, de hele namiddag lang!
overigens ook al gewezen op Luyendijk's tweede meesterwerk "Dit Kan Niet Waar Zijn" - over de bankencrisis en het wereldje van de Londonse "City" - in het licht van de Brexit en de vele verontrustende berichten over het einde van de Euro (als die van Trumps ambassadeur bij de EU vanmorgen vroeg nog) zeker niet onbelangrijk! want 2008 kan zich - in de ogen van Luyendijk althans - ieder moment opnieuw heel makkelijk herhalen... al zijn er natuurlijk, die dat tegenspreken... (maar volgens hen is het dan weer Trump zélf, die voor ineenstorting zal zorgen... - ze komt er in elk geval??...) een intelligent man bereidt zich op dit soort crises voor bijtijds... dus nú al !
verdieping van onze filmervaring, vorige week: mooie documentaire van het Amerikaanse PBS in functie van het schrijven van een recensie vanmiddag, in het Engels!... (misschien dat we in juni de tentoonstelling in Parijs gaan bezoeken, bedachten we alvast - waar ze in het Musée d'Orsay alle portretten willen samenbrengen, voor het eerst... - kunnen we, als dat niet lukt, in oktober ook in London doen, in de Portrait Gallery... lastige keus!... of misschien ooit - in de lente! - naar de plekken waar hij schilderde: Aix, l'Estaque, Marseille?... want er is meer - zoveel méer! - dan alleen... die appels!...)
van de eerste zon begroet en laatst van zon omblonken op 't helste en hoogste duin tot één gestalte in brons - én beeld én ros - geklonken op grond van grauw arduin daar waar uw krijgren's vijands storm de poort verboden die de open zee bestaart waar op uw traag gebaar en woord de watren vloden en golfden over de aard daar heeft uw dankbaar heir dit koningsbeeld verzonnen in de eer van bronzen dracht opdat het rijze en staar' naar alle horizonnen voor ieder nieuw geslacht ~August Van Cauwelaert~
ronkende taal, gisteren, in het nieuwe museum bij bij de Ganzepoot... maar blij dat we nu eindelijk weten wáar het precies was, dat ze die sluizen openzetten, destijds in WOI... nu net iets meer dan 100j. geleden...
vanmorgen de film vanmiddag alvast een eerste boek uit de reeks Rougon Macquart van Émile Zola: Germinal er zullen er nog enkele volgen -- ben ik zéker van... (helaas is L'Oeuvre/Het Meesterwerk - waarop de film is gebaseerd - niet zo makkelijk te vinden!)
via de kunst de geschiedenis beter begrijpen, dàt deden we eerder al - met de Engelse renaissance vandaag niet via de schilderkunst, maar via de muziek gelijk ook wat meer inzicht in muziektheorie (harmonie!) en muziekgeschiedenis en bovenal - via Bach en Händel met name - een prachtige brug tussen 17de en 18de eeuw je voelt het misschien al, maar die 18de eeuw wordt de komende periode (zeg twee maanden) erg belangrijk, in tal van lessen! bij wijze van "Ouverture" daarop dus... - net als onze les over Spinoza gisteren, nog zo'n brugfiguur, die we behandelden binnen Nederlands - ...bij wijze van "Ouverture" dus, die Story of Music van (zelf ook componist) Howard Goodall of - om het nog wat mysterieuzer te maken - bij wijze van "Sinfonieta" - samen-klank !! van zoveel dingen, vakken, doelstellingen tegelijk... (want kijken, deden we natuurlijk in het Engels...) typisch thuisonderwijs... en wie dit nog begrijpen wil... moet zelf maar kijken!
vier jaar geleden al, was Golo erg onder de indruk van de filosoof Spinoza - en nog steeds! wonderlijk, hoe dat niet verandert... (hij zit dan ook heel erg bij ons eigen denken...) een prachtige documentaire was het, vanmorgen Robin Lutz tekende voor de regie, een naam die we eveneens onthouden willen - nóg een documentairemaker erbij knappe 3D-animatie ook... -
gelukkig heb we d'r opnieuw een internet-assistent bij die ons helpt met aardrijkskunde (zoals we destijds genoten van de scheikundelessen van Sieger Kooij...) helaas heeft ie wat weinig op YouTube staan want hij legt het allemaal verdomd goed uit! doe Wet van Buys Ballot, bijvoorbeeld...
Harriett Gilbert's BBC World Book Club kennen we inmiddels ook - omdat we luisterden naar een uitzending over... Dostojewski's Schuld & Boete, waarvan we de verfilming zagen, een week geleden... toen nog als kerstvakantie-toetje...
nieuw idee... voor Frans en Duits tegelijk Arte kijken! - eerst in de taal die het makkelijkst lukt daarna in de andere - en daarbij de hele tijd converseren in de doeltaal - van zodra de inhoud bekend is (bijvoorbeeld in het Duits) kun je voor de andere taal (bijvoorbeeld het Frans) louter focussen op de woordenschat... vandaag voor het eerst uitgeprobeerd met een aflevering (in het Duits) over Chambord - het kasteel waar we alweer drie jaar geleden, op onze reis naar Portugal, als tussenstop, even halt hielden... wat boeiend, wat we daarover vandaag nog meer konden leren - en hoezeer het ons ook verder helpt in het begrijpen van zowel 16de als 17de eeuw!! van Molière zelfs (wiens Bourgeois Gentilhomme in dit kasteel zijn première genoot...) (een eerste "Versailles" was het, deze plek - en op een haar na had het centrum van Frankrijk hier, vlakbij Blois - waar Golo toen zozeer op viel - "O wat zou ik in Frankrijk willen wonen!" - aan de Loire dus, gelegen!!... - da Vinci notabene ontwierp wellicht het middenstuk!!) kijk zelf maar! mogelijk in het Frans, als dat je beter ligt... (doen wij volgende week dus ook, opnieuw louter voor de taal nog 'n keer!)
het jaaroverzicht 2016 allereerst en vervolgens regering, tweede en eerste kamer helemaal overnieuw, maar nu in groter detail heel leerzaam ! vooral die eerste kamer, want daar wisten we nog heel weinig van - waar je ze vindt, op het Binnenhof, bijvoorbeeld... binnen én buiten...
vakantie... dus meer vrijheid in wat we zoal kunnen bekijken in de avonduren, samen... als aanloopje naar lectuur van Russische literatuur, bijvoorbeeld (wat ze je niet allemaal ontnemen in de officiële leerplannen...)